Keukenverantwoordelijke

Keukenverantwoordelijke

Overzicht

Beknopt overzicht van de opleiding
Opleidingsstuctuur Keukenverantwoordelijke
Modulefiches keukenverantwoordelijke
Algemene doelstellingen
Toelatingsvoorwaarden
Civiel effect
Inschrijvingskosten
Waar opleiding volgen
Uurrooster
Inschrijvingsmomenten

Inschrijvingsmomenten

Hotelschool KTA3
Elfde Liniestraat 22
3500 Hasselt
011 30 77 70
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 14u tot 21u
Lessen starten begin september en begin februari

Beknopt overzicht van de opleiding

Deze opleiding is het verlengde van de opleiding kok. Twee modules leiden tot vervolmaking van het vak. In de module Beheer en organisatie worden veiligheid en hygiëne uitvoerig behandeld. Centraal staat ook het integreren van planning, organisatie, commercieel inzicht in de diverse operationele taken. In Beheer en organisatie hotel wordt de specifieke beroepsreglementering uitgelegd en het welzijn en veiligheid op het werk. De module omhelst 40 lestijden.

(naar boven)

Opleidingsstructuur Keukenverantwoordelijke

opl_keukenverantwoordelijke

(naar boven)

Modulefiches keukenverantwoordelijke

Modulefiches keukenverantwoordelijke

(naar boven)

Algemene doelstellingen

De Keukenverantwoordelijke bespreekt en stelt de spijskaart/menu op (in overleg met directie of opdrachtgever); hij zorgt voor een evenwichtige samenstelling van gerechten en voor een afwisselend assortiment; hij bepaalt recept en bereidingswijze; hij houdt rekening met seizoensaanbod en prijs van voedingswaren. Hij staat in voor de werkplanning van het keukenpersoneel; hij stelt uurroosters op en hij wijst verschillende taken toe aan de medewerkers. Hij zorgt voor de opleiding en begeleiding van het personeel;hij motiveert, zorgt voor teamgeest en stimuleert de vakontwikkeling. Naast de standaardvoorraad calculeert hij de benodigdheden op basis van reservaties of verkoopplanning; hij stelt de bestellijst op en geeft deze door aan de leveranciers of aan de aankoopdienst Hij ontvangt en controleert leveringen op kwaliteit en hoeveelheid en zorgt voor retouren. Hij maakt de inventaris op (in grote restaurants zijn hiervoor magazijniers). Hij geeft leiding aan de werkzaamheden van het keukenpersoneel (lunches, diners, banketten, buffetten, ontbijten, enz…), hij geeft aanwijzingen en instructies; hij zorgt voor efficiënte werkvoortgang, lost problemen op en springt in. Hij superviseert de mise-en-place en bereidingen: controleert de kwaliteit, de toepassing van recepten of technische fiches, de verwerking, de portionering, de presentatie, enz… Hij superviseert de opdiening van gerechten (à la carte, dagmenu, bain-marie). Hij controleert de smaak en het aspect van gerechten, de schikking en de garnituren.

Hij controleert de bewaring van gerechten en voedingsmiddelen, controleert koel- en vrieskamers, let op de houdbaarheid, controleert voorraad (FIFO) en afvalverwerking. Hij houdt toezicht op hygiëne, orde en netheid in de keuken en op het voorkomen en de hygiëne van het personeel. Hij controleert de naleving van de veiligheidsnormen en andere richtlijnen die zijn opgelegd.

Hij verwerkt allerhande gegevens, eventueel input op PC: vb. gepresteerde werkuren, ziekte en verlof; calculatie, voorraad, bestellingen en verbruik.

Hij ontwikkelt en probeert nieuwe recepten of geeft aanwijzingen voor productontwikkeling; hij zorgt voor assortimentsvernieuwing; hij volgt trends en nieuwe technologieën op; hij bezoekt vakbeurzen; hij stelt technische fiches of handleidingen op; hij geeft aanwijzingen voor aankoop of investeringen van keukenmateriaal.

Hij bespreekt menu’s voor banketten, doet offerte en geeft klanten uitleg over de samenstelling van gerechten; Hij behandeld klachten en organiseert banketten volgens overeenkomst met de opdrachtgever/klant.

(naar boven)

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt alle voorafgaande modules afgewerkt in het structuurschema alvorens te kunnen starten met de modules Beheer en organisatie (80Lt) en Beheer en organisatie hotel (40lt).

Je moet bij aanvang van de opleiding een medisch geschiktheidattest (decretaal verplicht) aanbieden. Je kan dit bij de huisarts bekomen. Je bent pas ingeschreven als dit attest afgeleverd is op het secretariaat.

(naar boven)

Civiel effect

Deze opleiding leidt tot een certificaat van beroepsopleiding: Keukenverantwoordelijke : 1000lt
In combinatie met 'Aanvullende algemene vorming' leidt bekom je een diploma secundair onderwijs.
Voor meer informatie hierover contacteer Rudy Rampelberg of  Jo Vanschelvergem  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

(naar boven)

Inschrijvingskosten

Inschrijvings en cursusgeld hotel bakkerij

(naar boven)

Waar opleiding volgen

Campus Elfde Linie gebouw Hotelschool
Elfde-Liniestraat 22 3500 Hasselt
T: 011 30 77 70
F: 011 30 77 31
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingsuren /permanentie secretariaat
Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 14u  tot 21u

TAC - Coördinator
Rudy Rampelberg : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretariaatsmedewerker
Ria Bamps: hotelafdelingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

(naar boven)

Uurrooster

Voorlopig uurrooster website 2012 2013 hotel en bakkerij s1: alle modules van de verschillende opleidingen binnen het studiegebied voeding zijn in één uurrooster opgenomen. Dit komt omdat een module in verschillende opleidingen aangeboden wordt.

 

(naar boven)